Aki
figyelmes és rendszeres olvasó, azt nem fogja meglepni, amit ebben a cikkben
levezetek, de úgy érzem, a különböző étkezési metódusokról (mint az időszakos böjtölésről vagy a Carb Back-Loading-ról) szóló cikkeimből és videóimból levonható
következtetések mellett azért nem árt még egy utolsó kört futnom konkrétan
ezzel a kérdéssel foglalkozva. A 3 óránkénti evés szükségességének dogmája
ugyanis egy régi, jól berögzült elképzelés, aminek az elterjedéséért én nem
hibáztatok senkit, 10-15 éve ez még egy
haladó, korszerű, az újdonság erejével ható módszer volt hazánkban,
nyilvánvaló, hogy mindenki ezt követte.
Ebből
felvezetőből nyilván jól kihallható, hogy mi lesz a válasz a címben lévő
kérdésre, és nem is szokásom sokáig húzni a konklúziót, inkább „lelövöm az
elején a poént”, és utána alátámasztom az állításom. Nem, egyáltalán nem kell 3 óránként enni, és persze nem úgy
értem ezt, hogy nem kell, mert maximum szarul fogsz kinézni. Nem kell, mert
akárhogyan is osztasz el a nap folyamán egy bizonyos mennyiségű makrotápanyagot,
az eredmény minden esetben ugyanaz lesz. Az
egész napi makrobevitel számít, és nem az, hogy azt mikor eszed meg. A
tested ugyanis evolúciós okokra visszavezethetően sokkal kiegyensúlyozottabb
szerkezet annál, mintsem hogy olyan trükkökkel, mint az étkezések elosztása és
időzítése, különösebben befolyásolhatnád ilyen vagy olyan irányba. Viszont
ebből az is következik, hogy a 3 óránkénti kajálás sem rosszabb, mint bármelyik
másik megközelítése a táplálkozásnak. Mindegyik egyenrangú.
Miért?
Hogy miért?
Hát már megint azt a fránya tudományt
kell segítségül hívnom a dolog megindoklására. Tudom, tudom, nyilván a
tudomány sohasem lehet olyan egzakt, mint valamelyik kurvára kigyúrt, kokszos
testépítő személyes tapasztalatai, amiket minden zavaró tényezőt kizáró
kísérleti közegben von le, ezért mindenkire egyaránt igazak, legyen az
szteroidos vagy naturál, rossz vagy jó genetikával rendelkező, fiatal vagy
öreg. De azért na, nézzük meg most mégis ezt a hülye tudományt, aminek ha sokat
nem is, de olyan dolgokat köszönhetünk, mint a táplálékkiegészítők, amiket
fogyasztunk, maga a koksz, amit az általunk bálványozott testépítők tolnak
magukba, vagy akár az, hogy tudunk egyáltalán olyan dolgok létezéséről, mint a
makrotápanyagok.
Forrás: Shuttershock |
Nézzük a
száraz tényeket. Egy tanulmány1 például arra jutott a reggeli vagy
esti kalória bevitelt vizsgálva, hogy ezek az időpontok egyáltalán nem befolyásolták a zsírvesztés mértékét. Egy másik, még
széleskörűbb vizsgálatot végző kutatás2 pedig nemes egyszerűséggel
azt találta, hogy nem volt semmi
különbség a fogyás mértékében és a testösszetételben azok között, akik a
teljes napi bevitelt reggel, este, vagy reggel 9 és este 8 között 5 étkezésre
elosztva vitték be. Ugyanezt erősíti meg egy nagyon komoly és részletes
tanulmány3, ami szintén arra jutott, hogy a nap végi energiamérleg szempontjából,
ami azt határozza meg, hogy fogyunk-e vagy hízunk, az étkezési gyakoriságnak nincs semmi jelentősége.
Nyilván
ezekből következik, hogy az anyagcseréd sem lassul le attól, ha ritkán eszel,
és nem gyorsul fel attól, ha gyakran, de itt van erre vonatkozóan is egy
konkrét kutatás4 annak, aki ezen aggódna. Eszerint az alapanyagcsere (BMR) csak 3 nap, azaz 72
étkezés nélkül eltöltött óra, magyarán éhezés után lassul le, és akkor is
csak 8%-ot. Aki pedig az izomvesztéstől retteg, mondván jó-jó, a nap végi
energiamérleg ugyanannyi, de ha nem eszem elég gyakran, akkor biztosan izomból
fogyok, annak is van válaszom, méghozzá szintén egy tanulmány5, ami
szerint 16 órányi éhezés kell ahhoz,
hogy jelentős mértékben megnőjön az aminosavakon alapuló glükoneogenezis,
magyarán fokozott legyen az izomvesztés. De ennél több időt még egy
időszakos böjtöléses rendszerben sem tölt senki kaja nélkül.
De hát a Ronnie Coleman
Mindent
egybevetve látható, hogy ha nem eszel 3, csak mondjuk 4-5-6 óránként, ne adj’
Isten időszakosan böjtölsz, tehát egy 16 órát is étkezés nélkül töltesz (ami
nem olyan durva, tekintve azt, hogy ennek a felét, azaz 8 órát átalszol, mert úgy
vannak kitalálva a protokollok, hogy az is beleszámít a böjtbe), akkor sem,
leszel hátrébb (de előrébb sem), mintha betegesen ragaszkodnál ahhoz, hogy
naponta hatszor, egyenlő időközönként egy kis üzemanyagot juttass a tankba. Nem fogsz izmot veszíteni, nem lassul be az
anyagcseréd, és ugyanolyan hatékonyan tudsz tömeget növelni és szálkásítani is.
Forrás: Pinterest |
És persze
tudom, hogy Ronnie Coleman is 3 óránként evett bajnok korában, ha nem 2,
ahogyan Big Ramy, meg Phil Heath is így tesz, de azt kurvára elhihetitek nekem,
hogy nem ettől olyan kurva izmosak és szálkásak, hanem a kitartástól, az
elhivatottságtól és az alázattól. Tehát ha ti is ugyanannyi kitartást,
elhivatottságot és alázatot fecskendeztek majd a seggetekbe, akkor ti is
ugyanúgy fogtok kinézni, akárhány óránként is esztek. Illetve azért náluk van egy praktikus oka is a
gyakori étkezésnek. Mivel ugyanis 120 kilós palikról beszélünk, akik testtömegének
a java izomból áll, ezért baromi sok kalóriát igényelnek napi szinten, akár még
a szálkásítást nézve is, így náluk esélytelen lenne ennél ritkábban enni, mert
akkor nem tudnák megenni azt a mennyiségű kaját, amire szükségük van. Ami egybe
is vág logikailag Ohkawaraék6 tanulmányával, miszerint a gyakoribb étkezések fokozzák az
éhségérzetet, ami értelemszerűen szintén segíti a nagy mennyiségek
elfogyasztását.
Te viszont
egy átlagember vagy (bocs, hogy tőlem kell megtudnod), aki átlagos mennyiségű
kaját fogyaszt (egy-két hardgainer-t kivéve), tehát neked aztán teljesen tökmindegy, hogy hogyan osztod el a nap folyamán,
sőt. Ha éppen egy nagyétvágyú ember vagy szálkásításban, akkor bizony pont,
hogy az előző tanulmányból levont következtetés alapján inkább ritkábban
érdemes enned, hogy ne legyél olyan éhes.
Tehát
Szóval hiába
mondja neked bármelyik, a régi iskola alapján étkező gyúrós arc, hogy ő érzi,
hogy a 3 óránkénti kajálástól jobban töltődik, izmosodik, meg a többi, legyen
akármilyen izmos az illető, faszságot beszél. De éppígy az is, aki azt haluzza,
hogy az időszakos böjtöléstől, vagy a napközbeni szénhidrátmegvonástól jobban
megy le róla a zsír. Ezek csak érzetek,
míg a tudomány konkrét tényekkel szolgál ebben a kérdésben (is). Ha meg nem
tetszik ez a köcsög tudomány, akkor gondolom szerinted a Föld is lapos, hiszen
érzed, mert nem esel le róla, ahogy mondjuk egy fitball-ról, ha ráállsz, meg ezt
a cikket sem olvasod most igazából, hiszen annak a buzi tudománynak
köszönhetnéd, ha lenne laptopod, okostelefonod, asztali géped, interneted, meg
egyáltalán elektromos áram a lakásodban, de te nem élsz ilyen tudományos
szarságokkal.
Forrás: Girl Chase |
Ami a
legfontosabb mindent összevetve, hogy nem akarom lenézni azokat, akik még a
régi elgondolás alapján táplálkoznak, hiszen voltaképpen ugyanolyan működőképes
az a rendszer is, mint bármelyik újabb. Ugyanolyan. Se nem jobb, se nem
rosszabb. Nem kell tehát ilyen trendi
fasznak lenni, aki azt hiszi, feltalálta a spanyolviaszt az időszakos
böjtöléssel vagy Carb Back-Loading-al, sem
pedig egy begyöpösödött baromnak, aki semmilyen új dologra nem nyitott,
mert olvasta a Flex Magazinban 15 éve, hogy így kell enni, és akkor ez már
örökre így marad. Tudom, hogy könnyű beleesni mindegyik hibába, nekem személy
szerint az utóbbiba, mert konzervatív típus vagyok, de higgyétek el nekem,
érdemes nyitni néha a már kipróbált és
bizonyított újdonságokra, mert megkönnyítik az életedet, illetve a
testépítés beillesztését a mindennapjaidba. Az ugyanis, hogy szabadon, a saját
napirendednek megfelelően étkezhetsz, egy hatalmas könnyebbség, amit csak az
tud igazán értékelni, aki régen szigorúan ragaszkodott ahhoz, hogy 3 óránként
eldurranjon egy adag csirkerizs. Tapasztalatból mondom.
Források:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3508745
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17483007
3. https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0007114597000093
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3661473
5. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197003192821209
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23404961