Nemrég felmerült a Train With Brain csoportban, hogy vajon testépítő (vagy akár átlagember) szempontból van-e bármi haszna a tejivásnak. Nos, a
válasz az, hogy nincs. Ennyi.
De aki kíváncsi az okfejtésre, hogy miért nincs, az olvasson tovább.
Forrás: BBLife |
A kérdés, hogy igyunk-e tejet, azért jöhet
szóba egyáltalán, mert a magyar
közgondolkodásban ez így vert gyökeret a régi idők örökségeként. Értelmes indok
ugyanis egyáltalán nincs mellette. A tej és egészség kapcsolatának mítosza kábé
azzal van egy szinten, hogy a főzeléktől nagy és erős leszel, a répától meg
fogsz tudni fütyülni.
Ez nagyon zsír
A tej még leghasznavehetőbb alkotóeleme a benne található fehérje, ami egy jó
minőségű, állati eredetű fehérje. No igen ám, de a szalonnában is frankó, állati
fehérje van, mégsem jut eszébe senkinek sem, hogy azzal fedezze vagy egészítse
ki a napi bevitelét. Miért? Mert tele
van telített zsírral. És ugyanez a helyzet a tejjel is.
Maradjunk az 1,5-ös tejnél, csak hogy
a lehető legesélyesebb indulónak adjuk meg a sanszot. 100 gramm (vagy 1 dl, kinek hogy tetszik) tejben 3 gramm fehérje van,
és 1,5 gramm zsír. Tehát ahhoz, hogy bevigyél tejből 30 gramm proteint, ami
nem egy eget verő mennyiség, be kell vinned 15 gramm telített zsírt. Amire még
azt is tudom mondani, hogy oké, elfér, mert azért telített zsírt is lehet fogyasztani módjával. Egyes
ajánlások szerint a napi kalória beviteled 5-7%-a lehet telített zsír, ami egy
80 kilós, tömegnövelő étrenden lévő ember esetében kábé 14-20 gramm telített
zsírt jelent.
Ha csak önmagában ezt nézzük, akkor
akár még azt is gondolhatnánk, hogy napi egy liter tej végül is lecsúszhat. Amivel
mondjuk kurvára nem lennénk kisegítve, mert 30 gramm fehérje az semmi, tehát a tej fehérjeforrás mivoltát már most
megcáfoltuk, de az mindegy. Azonban az a helyzet, hogy nem a zsír a legnagyobb probléma a tejjel.
Cukor, só és minden, mi jó
100 gramm tejben ugyanis 4,7 gramm szénhidrát van, ami ráadásul mind
cukor, mégpedig laktóz. Tehát ha 30 gramm fehérjét akarunk bevinni tejből, akkor be kell vinnünk
mellette 47 gramm cukrot, ami azért lássuk be, nem kevés. Azt pedig azért már
nem akarom manapság túlmagyarázni, ami az elhízás és a 2-es típusú diabétesz
korában nyilvánvaló, hogy cukrot nem zabálunk semmikor, hanem az összetett
szénhidrátokra alapozzuk a bevitelünket. Az
átlagembernek egyáltalán nincs szüksége egyszerű szénhidrátokra, egy
testépítőnek pedig kizárólag az edzés utáni időpontban.
Forrás: Google+ |
Viszont az edzés utáni időpontban meg pont nem célszerű zsírt fogyasztani,
amiből a tejben van bőven, mert olyankor a legfontosabb dolog a fehérjebevitel
és a gyors szénhidrát visszatöltés, amit semmiképpen sem akarunk zsírral
lassítani. Ráadásul gyors szénhidrátnak
a laktóz nem megfelelő, ugyanis a laktóz egy diszacharid, ami egy molekula
glükózból és egy molekula galaktózból áll. Utóbbi pedig nem tölti az izmaink glikogénraktárait, tehát semmi hasznát nem
vesszük.
GI és II, meg a Fosti-Mosti kapitány
Lehetne egy érv a tej napközbeni
fogyasztása mellett, kizárva a rengeteg cukor problematikáját, hogy a tejnek alacsony a glikémiás indexe,
ami az egyes ételek vércukorszint emelő hatását mutatja meg. (Minél nagyobb a
szám, annál drasztikusabban emeli meg.) Ez még így fasza is lehetne, igen ám,
de az inzulin indexe pedig magas
(90). Ez pedig azt jelenti, hogy a tej
komoly inzulin kibocsátást indukál, ami semmiképpen sem jó, hiszen ez fokozza a hasnyálmirigy igénybevételét, és
növeli az inzulinrezisztenciát. Ez pedig elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet.
Aztán arról még nem is beszéltem,
hogy a lakosságnak egy igen nagy része
laktózérzékeny, ami azt jelenti, hogy hiányzik a szervezetéből a tejcukor
lebontásához szükséges laktáz
enzim. Ez a gyakorlatban abban nyilvánul meg, hogy fosnak a tejtől. Magyarországon egyes becslések szerint a lakosság
10-15%-a, mások szerint akár a 30%-a nem, vagy nem jól emészti a laktózt. De
nem kell elkezdeni örülni, hogy jujj de jó, akkor a cukrot kifosom, és csak a
jó kis fehérje hasznosul, mert ha
hasmenésed van, akkor az az összes tápanyag felszívódását rontja. Tehát nem
csak a tejcukorét, hanem a tejben lévő fehérjéét, de még a vitaminokét és az
ásványi anyagokét is.
Money, money, money
Ezek az érvek már elegek kéne,
legyenek egy értelmes ember számára a tejfogyasztás ellenében. Azonban fel szokott bukkanni még egy indok, amiért
egyesek szerint érdemes tejből fedezni a fehérjebevitelünket, mégpedig az, hogy
olcsó. A pénz pedig sajnos egy elég fajsúlyos szempont a döntéseink meghozatala
során. Nos, ezt az állítást egy egyszerű
kis matekkal igen közérthetően cáfolni tudom.
Forrás: Econet |
Mennyibe kerül 1 liter tej? Ha
kitúrod a legolcsóbbat a Tescoban, akkor olyan 150 forintért tudsz venni egy
litert. Tehát 150 forintért kapsz 30
gramm fehérjét, meg egy rakás haszontalan cukrot és némi nélkülözhető telített
zsírt. Mennyibe kerül a csirkemell filé? Nem megyek túl messzire, 1 kiló
1400 forint a Lehel piacon, de ennél egyébként van olcsóbb is, ha nagyon
utánajár a dolognak az ember. A
csirkemell filének 100 grammjában van 24 gramm fehérje, és nincsen benne semmi
más felesleges vagy ártalmas dolog. 100 gramm csirkemell filé ára 1400/10=140
forint.
Tehát kaphatsz 140 forintért 24 gramm tiszta fehérjét, ami mellett nincsen semmi
felesleges vagy haszontalan tápanyag, vagy vehetsz 150 forintért 30 gramm fehérjét, ami mellett viszont meg kell
megzabálnod 47 gramm cukrot és 15 gramm telített zsírt. Akkor meg mégis
miről beszélnek azok, akik szerint a tejjel olcsón megoldható a fehérjebevitel?
Remélem most már mindenkinek tiszta
Összegezve tehát az a helyzet, hogy sem az átlagembereknek, sem a testépítőknek
nincsen szüksége tejre, és a tej nemhogy nem jó fehérjeforrás, hanem
egyáltalán nem az. Aki tejet szürcsölget, az kábé úgy tesz, mintha szőlőcukrot eszegetne
össze-vissza, aminek mondanom sem kell, hogy nincsen semmi értelme, sőt
egyenesen káros.
Ha mindenképpen tejterméket akarsz enni, akkor egyél túrót, amely rendelkezik a tej minden jó
tulajdonságával (ami, ahogy olvashattátok, a fehérjetartalomban ki is merül),
de mindamellett sokkal elfogadhatóbb a szénhidrát és zsír tartalma. Kis
kutatómunkával egészen alacsony zsírtartalommal rendelkező túrókat lehet
találni, de összességében persze erre
sem érdemes alapoznunk a fehérjebevitelünket, azonban egy kis kiegészítésként
már szóba jöhet.
A tej viszont cukros, zsíros,
arányaiban kevés benne a fehérje, magas az inzulin indexe, a benne lévő laktóz
emésztése sokaknak problémát okoz, és még csak nem is olcsó. Senkinek
semmilyen körülmények között nem ajánlom fogyasztásra. Egy valamire való
testépítő a tejet maximum a nasi, nyimi-nyami kategóriába teszi, de nem az
étrendje részévé.