A rost emésztőrendszerünk
és beleink karbantartója. Összetételét tekintve a rost olyan összetett szénhidrát, amelyet nem tudunk megemészteni
(pektin, cellulóz stb.). Annak ellenére, hogy emésztetlenül halad végig
rajtunk, fontos szerepe van az étkezésünkben. A rostok között megkülönböztetünk
vízben oldódó és vízben nem oldódó
rostokat.
Vízben oldódó rostok
A vízben oldódó
rostok zselésítő tulajdonsággal rendelkeznek, a víz mellett más
tápanyagokat is megkötnek, ezáltal lassítják és hatékonyabbá teszik az
emésztést. Csökkentik a koleszterin
szintet, mérséklik étkezések utáni vércukorszint növekedést.
Vízben oldódó rostforrások:
- burgonya
- sárgarépa
- tökfélék
- cékla
- spenót
- alma
- birsalma
- zabpehely stb.
Vízben nem oldódó rostok
A vízben nem oldódó
rostok megkötik a vizet, felduzzadnak tőle, ezáltal segítenek a bél adott
szakaszának teljes kitöltésében. Ez jótékony
hatással van a székelésre, valamint jóllakottság érzetet biztosít, ami
szálkásításnál nem jön rosszul. (De az sem, hogy jókat szarunk tőle.)
Vízben nem oldódó
rostforrások:
- búzakorpa
- zabkorpa
- rozs
- búzacsíra
- szezámmag
- káposztafélék
- paradicsom
- paprika
- vöröshagyma
- hüvelyesek stb.
Lényeg a lényeg
A gyakorlati
megközelítés szempontjából a rostok előbbi osztályozása nem kiemelkedően fontos,
mert ételeinkben változó arányban és mennyiségben fordulnak elő. Valamennyi
növényi eredetű élelmiszer mindkét fajtából tartalmaz rostokat változó
mértékben.
Forrás: healthyfithabit.tumblr.com |
Minden étkezésünk
tartalmazzon rostokat, mert a rostok jelentősen lassítják a szénhidrátok
felszívódásának sebességét, aminek köszönhetően kevésbé dobják meg a
vércukorszintet és jobban hasznosulnak. A napi
rostbevitelünket érdemes 30 - 40
gramm környékén tartani.
Egy kis segítség
Az alábbiakban mellékelek egy nem teljes körű táblázatot néhány gabonakészítmény, gyümölcs, hüvelyes és zöldség rosttartalmáról, hogy legyen valami viszonyítási alap a napi bevitelhez. A mennyiségek 100
grammra értendőek grammban
megadva.
Gabonakészítmények
|
Gyümölcsök
|
Hüvelyesek és zöldségek
|
|||
Búzakorpa
|
42,0
|
Málna
|
9,1
|
Szárazbab
|
24,0
|
Lenmag
|
30,0
|
Vörös ribiszke
|
7,8
|
Lencse
|
19,3
|
Búzacsíra
|
20,0
|
Körte
|
6,2
|
Kukorica
|
9,8
|
Graham-liszt
|
19,0
|
Szilva
|
5,7
|
Petrezselyemgyökér
|
8,0
|
Zabkorpa
|
16,0
|
Szőlő
|
5,4
|
Zöldborsó
|
7,0
|
Bakonyi barna kenyér
|
10,0
|
Meggy
|
4,2
|
Karalábé
|
5,1
|
Szójaliszt
|
9,8
|
Alma
|
3,7
|
Burgonya
|
4,9
|
Graham-kenyér
|
9,8
|
Kajszibarack
|
3,6
|
Kelkáposzta
|
4,5
|
Dabasi rozskenyér
|
7,6
|
Egres
|
3,5
|
Zöldpaprika
|
4,2
|
Zabpehely
|
7,3
|
Őszibarack
|
3,2
|
Zöldbab
|
4,2
|
Lenmagos kenyér
|
4,6
|
Dió
|
9,6
|
Cékla
|
4,0
|