Anno a Vitargoról szóló, tudományos tényfeltáró cikkemben
elég alaposan körbejártam a témát, hogy vajon mégis mivel tud többet a szőlőcukornál az a szénhidrát, ami több mint tízszer
annyiba kerül. Az eredmény az lett, hogy nem sokkal, főleg nem tízszer, sőt a
különbség a gyakorlatban észrevehetetlen, jelentéktelen és elenyésző. A
teljes cikket egyébként erre a linkre kattintva tudod elolvasni: klikk ide!
Alternative
Az egyetlen helyzet, amikor reálisan képbe jöhet a Vitargo, amikor valakinek nem bírja a gyomra a
szőlőcukrot. Az ugyanis nem túl jó, ha az edzés utáni turmix legurítása
utána szarul vagy. Már maga a rosszullét miatt sem, no meg azért sem, mert
akkor nem tudsz utána egy órán belül benyomni egy teljes étkezést. Az edzés
utáni étkezések, valamint szénhidrát visszatöltés fontosságát meg gondolom, nem
kell ragoznom.
Erre kínáltam a vitargos cikkemben egy olcsó, és kiváló alternatívát, a rizst. A rizs glikémiás
indexe ugyanis 90, míg a dextróznak 100, azaz közel ugyanolyan
gyorsan és drasztikusan emeli meg a vércukor szintet, amire az edzés utáni
inzulinfröccs és gyors tápanyaghoz jutás miatt szükség van. Ráadásul csupa nagy
– még a Vitargonál is nagyobb – molekulasúlyú keményítőből áll, ha valaki még
az előbb említett cikkem után is a gyomron való áthaladás sebességén és az
ozmozitáson aggódna.
(Ennek
ellenére nem kell száműzni a rizst a nap többi étkezéséből. Ha a keményítő
formájában szénhidrátot tartalmazó rizst hússal és zöldséggel együtt
fogyasztjuk, jelentősen lecsökken az étkezés glikémiás indexe.)
Kiégett föld
A teendő csupán annyi, hogy jó alaposan szétfőzzük, majd pedig egy botmixerrel, vagy turmix géppel
még inkább megpempősítjük, ezzel is könnyíve az emésztését. Ehhez csináltam
én nektek most egy folyamatábrát, vagyis inkább „receptet”, hogy ezzel is
népszerűsítsem ezt a kis praktikus ötletet, amivel az érzékeny gyomrúak is
jelentős pluszköltségtől óvhatják meg magukat.
Forrás: levublog.wordpress.com |
Az emésztés kapcsán pedig még annyit jegyeznék meg azoknak,
akik ezen aggódnak, hogy a Vitargot is
ugyanúgy emészteni kell a szőlőcukorral ellentétben, mint a keményítőt. A
Vitargo ugyanis egy poliszacharid, tehát több monoszacharid molekulából tevődik
össze, amit le kell bontania a szervezetünknek a felszívódás előtt. Igaz, ez
nem tart túl sokáig, de a magas glikémiás indexű rizsben található, a főzéstől
roncsolódott szerkezetű keményítő emésztése szintén nagyon hamar végbemegy.
Na de lássuk, mit is kell tennie azoknak, akiknek nem bírja a gyomra a szőlőcukrot,
de mégsem szeretnének közel 7 ezer forintot költeni egy kiló szénhidrátra.
Lépésről lépésre
Először is megfogod szépen a rizst, és kiméred belőle a szükséges mennyiséget, amiben annyi szénhidrát
van, amennyit szeretnél bevinni edzés után.
Ezután felrakod egy
edényben főni, lehetőleg jó sok vízzel, amit ha szükséges, utántöltesz,
amíg úgy nem találod, hogy kellőképpen szétfőzted, úgy nagyjából a képen
látható állagúra. (Fontos, hogy legalább egyszer kifusson, hogy legyen mit takarítani.)
Ha ez megvan, fogj egy sűrű szövésű szűrőt, és szűrd le.
Ezután jön az a fázis, amit én nem tudtam normálisan véghezvinni,
se dokumentálni, mivel nincsen turmixgépem, se botmixerem. Utóbbi lenne a
legideálisabb egyébként. Szóval én itt fogtam a sékernek a rácsát, amit az első
napon száműztem belőle, és azzal ráztam össze a kész turmixot. Utólag mondjuk
rájöttem, hogy felesleges volt, mert nem
áll össze a cumó, szóval ki is vettem a francba.
A lényeg, hogy ha van
botmixered, akkor azzal még kicsit dolgozz rá a témára, miután mindent
összeöntöttél, mert úgy lesz az igazi a dolog. Ha nincs, akkor turmixgépbe is betöltheted persze, és
azzal is pempősítheted a rendszert. Nekem ezek híján kicsit darabos maradt a dolog,
de a lényegen nem sokat változtat egyébként, csak van, aki valamiért fehérjénél
is kiakad, ha marad benne néhány csomósabb rész.
Ha ezzel megvagy, akkor igazából kész is a turmix.
Trippek, tükrök, paprikák
Nyilván állagra nem olyan lesz, mintha csak szőlőcukrot,
vagy Vitargot öntenél bele, hanem kicsit
sűrűbb, kásásabb, de szerintem ezzel semmi gond nincs. Az ízzel sem lesz
probléma, mivel a rizs semleges ízű,
ezért lehet belőle köretet készíteni a húshoz, de akár édességet is tejberizs
formájában, vagy gondolj csak a Milkának a rizses csokijára. Szerintem kifejezetten finom is ez a megoldás, és
aki nem szereti a picsa édes dolgokat (én mondjuk igen), annak ez sokkal jobban
fog ízleni, mint a szőlőcukros verzió.
Arra az egyre figyelj, ha így oldod meg a
szénhidrátbevitelt, hogy kicsit kevesebb
vízzel készítsd el magát a turmixot, mert ha a megszokott mennyiséggel
csinálod, akkor a végeredmény kicsit hígabb lesz, mint amit megszoktál, már ami
az ízvilágot illeti. Én viszonylag sűrűn szeretem a fehérjémet, ezért a dupla
adaghoz 4,5 deci
vizet szoktam rakni, de ennél olyan 3,5 deci lett volna a nyerő, vagy akár 3, bár
utóbbi lehet, hogy állagra már nagyon masszás lett volna.
Ki kell kísérletezni, amit én nem fogok, mert nekem nem
bántja a gyomrom a szőlőcukor, most csak a bemutató kedvéért csináltam meg így,
illetve azért, mert elfogyott a dextrózom, és erre edzés előtt nem sokkal
döbbentem rá.
Halálos iramban
A dolog hatása a
visszatöltés és annak gyorsasága szempontjából ugyanolyan jó, mint a
hagyományos megoldások. A gyomrodat
pedig azért nem fogja megterhelni,
mert a rizsben található keményítő nagy molekulasúlyú szénhidrát, a Vitargonál
is nagyobb, ezért nagyon előnyös ozmotikus tulajdonságokkal rendelkezik,
aminek köszönhetően nem fog plusz vizet vonzani magához a testedben. Bár ahogy
már a Vitargo titkaiban kifejtettem, ez
egy átlagos dextrózos turmix esetében olyan 3 deci víz, tehát akinek
problémái vannak a szőlőcukorral, annak sokkal inkább más okai lehetnek,
mintsem ez a csekély mennyiségű plusz folyadék.
Forrás: velvet.by |
Ami tagadhatatlanul
hátránya a dolognak, az a pepecselés. Főzés, szűrés, turmixolás.
Időigényes, és még mosatlan is lesz. Határozottan kényelmesebb kimérni a
megfelelő mennyiségű port, beleönteni a turmixba, aztán szevasz. Szóval ha
gondod van a dextrózzal, lusta vagy ezzel tökölni, és nem sajnálsz annyi zsét
egy szénhidrátra, akkor vegyél Vitargot.
Ha azonban nem szereted feleslegesen költeni a pénzed, és
az erőszakos marketing dumák is ugyanúgy megterhelik a gyomrod, mint a
szőlőcukor, akkor próbáld ki ezt a megoldást. A megmaradó lóvéból meg inkább
vegyél egy erősebb multivitamint, egy kis kazeint, BCAA-t, vagy bármilyen
hasznos és értelmes kiegészítőt, ha már mindenképpen szeretnél a fejlődésedbe
beruházni.