A zsír testünk másik
üzemanyaga (az egyik a szénhidrát). A zsírt főképpen akkor használunk
energiaforrásként, ha az energiára egy
hosszabb periódus alatt van szükségünk, és a testünknek van ideje zsírt bontani.
A zsíroknál megkülönböztetünk telített, egyszeresen
telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat.
Telített
A telített zsírokról
sok rosszat hallani, és bár valóban nem a barátunk, a legnagyobb problémát vele
kapcsolatban a túlzásba vitt és a szénhidrátokkal együtt történő fogyasztás jelenti. Ugyanis a telített
zsírnak az a tulajdonsága, hogy akadályozza
a sejtek tápanyagfelvételét, ezért a szénhidrátok nem jutnak el a
rendeltetési helyükre, nem tudnak hasznosulni, és feleslegként zsír képződik
belőlük.
Másfelől a telített zsírok emelik
a vérben a rossz koleszterin (LDL)
szintjét, ami szintén nem túl előnyös. A telített zsíroknak ketogén diéta folyamán lehet némi
létjogosultsága étrendünkben, de akkor is mértékkel, viszont általánosságban
törekedjünk arra, hogy a lehető
legkevesebbet vigyük be belőle. Teljesen nullára úgysem fogjuk tudni
szorítani a telített zsír bevitelt, mert majdnem minden állati eredetű táplálék
(húsok, túrok, sajtok) tartalmaz valamennyit.
Forrás: Metodic |
Telített zsírok közül a
kókuszzsírt érdemes használnunk, méghozzá sütéshez-főzéshez, mert ez egy
különleges tulajdonságokkal rendelkező telített zsír (közepes láncú
trigliceridekből áll). Ezen tulajdonságainak köszönhetően nem viselkedik
telített zsírként, nem akadályozza a sejtek tápanyagfelvételét, és a hő
hatására nem változik meg a szerkezete sem (nem keletkeznek transz-zsírok.)
Telítetlen
Az egyszeresen,
illetve többszörösen telítetlen zsírokkal már más a helyzet. Jó hatással vannak a koleszterin szintre,
illetve a jó és rossz koleszterin (HDL
- LDL) arányára, valamint nem
akadályozzák a sejtek tápanyagfelvételét, élénkítik
a zsíranyagcserét illetve számos egyéb előnyös tulajdonsággal bírnak.
Érdemes
ezeket beiktatnunk az étrendünkbe, főleg mivel a szervezetünknek szüksége van
zsírra is. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ezeket az olajokat hidegen fogyasszuk, ne süssünk velük,
mert a hevítés hatására elveszítik előnyös tulajdonságaikat, sőt transz-zsírok
is keletkeznek, amelyek kifejezetten egészségtelenek. Használjuk őket
salátákhoz, vagy egyszerűen csak gurítsuk le őket magában. Én az utóbbit
preferálom.
Forrás: HáziPatika |
Tippek és források
Egy gramm zsír
kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint egy gramm szénhidrát, ezért ha az
energiaszükségletünk egy részét zsírokkal akarjuk fedezni, akkor erre
figyeljünk oda. Van, akinek kifejezetten érdemes is egyébként telítetlen
zsírokat használni akár tömegelésnél, akár szálkásításnál, mert nem mindenki reagál jól a szénhidrátra,
van, aki könnyebben zsírosodik tőle (inzulinrezisztencia). Nekik mindenképpen érdemes a magasabb
zsír- és alacsonyabb szénhidrátbevitellel kísérletezniük.
A telített és telítetlen zsírokat úgy tudjuk
megkülönböztetni, hogy a telített zsírok
szobahőmérsékleten szilárdak, a telítetlenek pedig folyékonyak. A telített zsírok általában állati
eredetűek (kivéve: kókuszzsír), a
telítetlenek pedig növényi eredetűek (kivéve: halolaj).
Telített
zsírforrások (kerüljük):
- zsíros húsok
- vaj
- kókuszzsír (utóbbi a kivétel, ami főzéshez kiváló)
Telítetlen
zsírforrások:
- lenmagolaj
- tökmagolaj
- szőlőmagolaj
- olajos magvak
- halolaj
- olívaolaj stb.