If It Fits Your Macros - De nem hulladékból!
Mennyi zabot küldesz le reggelire? 70-150 gramm? Ez alkati kérdés, és cél függő is egyben. Vegyünk engem. 90 gramm zab, 40 gramm fehérje por. Ehhez még hozzácsapok egy két hozzávalót, és csiribí-csiribá, átváltoztatom őket ebből:
ezzé:
Miért kéne lemondanunk mindenféle finomságról, ha elkészíthetjük őket tisztán is? A múltkori félreevős cikk alapján jött az ötlet, és a harmadik csoport, ami ötvözi a másik kettő ("egy héten egyszer", "soha") pozitív tulajdonságait. Félre is eszünk, meg nem is.
Lássuk a medvét, vagyis a túrós piskótatekercset
Hozzávalók (az én zabos reggelim helyett)
Piskóta
- 60 gramm zabliszt
- 20 gramm vaniliás fehérjepor
- 6 gramm sütőpor
- 2 tojássárgája
- 5 tojásfehérje
- 2 tk folyékony édesítőszer (esetünkben ciklamát és szacharin alapú)
- 5 gramm kókuszzsír a sima tepsi kikenéséhez, vagy zsírpapír, de leginkább szilikinoson sütőforma
Túrós töltelék
- 200 g zsírszegény túró
- 30 gramm zabliszt
- 20 gramm vaniliás fehérjepor
- 1-1,5 ek folyékony édesítőszer (esetünkben ciklamát és szacharin alapú)
- 1 teljes tojás
- 0-0,5 dl víz (szilárdabb-folyékonyabb)
Elkészítés
Piskóta
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, ha van ilyen opció, akkor alul-felül sütésen, nincs légkeverés. Ezután kotord elő a szilikonos sütőformád, vagy egy kizsírozott tepsit. Egy nagyjából 30x20x5 cm méretűben 1 cm magasan tudjuk szétteríteni az anyagot.
Nem probléma ha nagyobb, vagy kisebb a tepsi, alkalmazkodjunk hozzá. A lényeg a kb. 1 cm magasság, hiszen tekercs lesz belőle. Na de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük a piskóta elkészítését lépésről lépésre:
Nem probléma ha nagyobb, vagy kisebb a tepsi, alkalmazkodjunk hozzá. A lényeg a kb. 1 cm magasság, hiszen tekercs lesz belőle. Na de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük a piskóta elkészítését lépésről lépésre:
- 3 tál.
- Az elsőben a szárazanyag összekeverése (sütőpor, zabliszt, fehérjepor).
- A másodikban az édesítő és a tojássárgájának összekeverése.
- Harmadik és egyben utolsó a tojásfehérje habbá verése. Kritikus eme utolsó mozzanat, de kezdőknek az lesz a legjobb, ha azt mondom, a borotvahab és a full kemény között valahol. Ne aggódj, a végeredmény ígyis úgyis finom lesz. ;)
- Második tál tartalma a harmadikba, ahogy van.
- Első tál tartalma lassan, fokozatosan adagolva a harmadikba, közben szépen, óvatosan, már-már érzékien összeforgatjuk őket. A legmegfelelőbb egy nagy felületű, lapátszerű eszköz erre a célra, hogy ne törjük össze a habot. de egy evőkanál is megteszi.
- Szétterítjük az anyagot a sütőformánkban.
- Behajítjuk a sütőbe 6-8 percre.
- Nem várunk a kivétellel, mert nekünk nincs szükségünk ilyen szépen emelkedett tésztára, mint amit most látunk. :)
- Kész!
Túrós töltelék
- 1 tál.
- Összes hozzávaló összekeverése egy mezei villával.
- Kész!
+ turbózhatjuk fahéjjal, kis mazsovál, és egyéb aszalt dolgokkal, persze csak finoman
Végül pedig az elkészített piskóta és a túrós töltelék erejét egyesítve megszületik a bolygó kapitánya túrós piskótatekercs!
Csak annyi a dolgunk, hogy:
- Ráborítjuk a tölteléket a piskótánkra, gondosan ügyelve rá, hogy a cucc leginkább középen helyezkedjen el és a szélektől 2-3 cm távolságot tartunk, majd feltekerjük.
- Hagyjuk állni egy éjszakát, és befaljuk, vagy befaljuk rögtön.
Voilà:
A recept elég képlékeny, és egyénre szabható. Alkalmazhatunk még fehérjés tölteléket, hogy full diétás maradjon, de tehetünk bele lekvárt (mondjuk kalóriacsökkentettet, mert ez mégiscsak egy bádis oldal), meg amit kíván a kicsi lelkünk, mert ugye ez a "csaló napunk". Csinálhatjuk csokis fehérjével, hogy csokis piskótát kapjunk. Kivételesen ez a sütemény alkalmazható többször is reggeli helyett, hiszen láthatjátok, hogy a zabon kívül plusz szénhidrát nem került bele. (Na jó, a túróban, meg a fehérjében lévő, na bumm!) A sütemény elszúrása szinte lehetetlen.
Ha jól tudsz vásárolni, akkor 6-700 Ft-ból kijön, kb. 60-70 gramm fehérjét, 60-70 g szénhidrátot és 10 g zsírt tartalmaz. Nem szemétből.
Sok sikert, jó étvágyat, satöbbi!
Cell
Cell