A fehérjék testünk
építőkövei. Minden sejtünk fehérjéből épül fel a csontjainkat kivéve, tehát
ebből is érezhető, hogy miért is fontos a megfelelő fehérjebevitel.
A fehérjék aminosavakból
épülnek fel, összesen 20 féle aminosav van, ezek közül 9 esszenciális (hisztidin,
izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán és valin), ami azt jelenti, hogy a testünk nem képes előállítani, ezért mindenképpen külső
forrásból kell bevinnünk. Teljes értékű
fehérjeforrásnak nevezzük azokat a táplálékokat, amelyek az összes
esszenciális aminosavat tartalmazzák.
A szervezetben
nincsen fehérjeállandóság, a fehérjék folyamatosan bomlanak és épülnek.
Fehérjeszükségletünket az életmódunk határozza meg, az átlagember
fehérjeszükséglete olyan 1-1,2 g/tskg, de sajnos a legtöbben még ennyit sem
visznek be. Aki sportol, annak magasabb a fehérjeszükséglete, olyan 2 g/tskg az optimális (de például szálkásításnál ez felmegy 3 g/tskg-ig is).
Ez azért van így, mert az edzés maga egy
katabolikus állapot, amelynek során az izmok fehérjeszerkezete sérül, bomlik.
Ahhoz, hogy ezt helyreállítsuk, természetesen fehérjére van szükségünk, tehát
még a meglévő izomzatunk fenntartásához is elengedhetetlen a megfelelő bevitel,
nem beszélve arról, hogy ha még izmosodni is szeretnénk.
Miből?
Forrás: americaswhiteboy.com |
A növényi fehérjék nem
jó fehérjeforrások. Nem tartalmazzák, vagy nem megfelelő arányban tartalmazzák
az esszenciális aminosavakat, ezért nem teljes értékű fehérjék, nem
hasznosulnak olyan jól, mint állati eredetű társaik. Ha nem vagyunk megrögzött
vegetáriánusok, akkor mindenképpen
állati eredetű fehérjékkel fedezzük a fehérjeigényünket.
A tej nem
megfelelő fehérjeforrás, még a zsírszegény sem. Többek között azért, mert
nagyon alacsony a fehérjetartalma,
viszont ehhez képest aránylag sok laktóz van benne, ami egyszerű
szénhidrát, vagyis cukor. Cukorra pedig semmi szükségünk nincsen (kivéve edzés
után, de akkor sem laktózra).
A fehérjeporok
nagyon jó és kényelmes megoldást jelentenek a fehérjebevitel szempontjából, de
azt tartsuk észben, hogy ezek csak
kiegészítők. A bevitelünk java
részét szilárd kajából kell fedeznünk, igazából az egyetlen időpont, amikor
elengedhetetlen a táplálékkiegészítő használata, az az edzés utáni. Ekkor tejsavó fehérjére van szükségünk a gyors
felszívódás és a könnyű emészthetőség miatt.
Forrás: The Detox Diva |
Elsődleges
fehérjeforrások:
- csirkemell
- pulykamell
- hal
- marhahús
- tojásfehérje
Másodlagos
fehérjeforrások:
- fehérjeporok
- sovány sajtok
- sovány túrók
Az elsődleges
fehérjeforrásokra alapozzunk, a másodlagosakat kiegészítésre használjuk. A
húsok fehérjetartalma általában olyan 20 % körüli, de a tápanyagtáblázat a barátunk a pontos értékek meghatározásában.