Vitargo reload(ed)
Forrás: www.purelifts.com |
Mostanában több helyről köszönt vissza rám az állítás,
miszerint igazán kemény edzés után csak Vitargoval érdemes visszatölteni,
minden más szénhidrát csak apró rovarok (bolha, lepke) szellentésének erejével
megegyező hatásfokú. Most anélkül, hogy
kétségbe vonnánk a gyártók állításait, vizsgáljuk meg inkább azoknak a
tükrében, hogy vajon mit is jelent a
gyakorlatban ez a nagyobb hatékonyság. Valóban megéri erre áldozni egy testépítőnek,
aki mindent meg akar tenni a fejlődésért, vagy csupán ügyes marketinggel
próbálnak ránk sózni valamit, amire valójában semmi szükségünk?
Mi az a Vitargo?
A molekulasúlya 500 ezer és 700 ezer g/mol körüli, míg a vele leggyakrabban összehasonlított dextrózé 180 g/mol.
Előnyös ozmotikus tulajdonságainak hála 80%-al gyorsabban halad át a gyomron, és összességében 70%-al hamarabb tölti fel az izmok glikogén raktárait, mint a dextróz. Ez eddig mondhatni jól is hangzik, de nézzük csak meg közelebbről, mennyit is jelent ez a hatékonyság javulás számokkal kifejezve.
Emésztés és ozmotikus nyomás
Forrás: The Human Body |
A ozmotikus nyomás lényege, hogy egy féligáteresztő hártya két oldalán lévő oldat közötti nyomáskülönbség oly módon egyenlítődik ki, hogy a víz az alacsonyabb nyomásúból a magasabb nyomásúba áramlik, ily módon csökkentve annak koncentrációját. Ugyanis az oldott anyag nagyobb részecskéi nem képesek a féligáteresztő rétegen átjutni.
Ez azért fontos, mert ugyanezen elv alapján törekszik a test - jelen esetben a gyomor falának – a sejtjeiben fennálló 8 bar körüli nyomást fenntartani. A mol-ok, azaz a molekulás számának azért van itt jelentősége, mert minél több oldott anyag molekula van egy oldatban, annál nagyobb az oldat ozmotikus nyomása.
A Vitargo eddig látszólag jól áll a versenyben, hiszen minél nagyobb egy anyag molekuláinak súlya,
annál kevesebb van belőlük egy adott tömegmennyiségű anyagban, mondjuk 50
grammban. Viszont itt jön képbe a dolgok gyakorlati oldala.
A gyakorlatban
Forrás: Muscle & Performance |
Ha kiszámoljuk 500 milliliter
víz és 50 gramm
Vitargo keverékének ozmotikus nyomását, akkor 0,0032 bar-t kapunk eredményként. Ez kisebb, mint a test sejtjeinek
ozmotikus nyomása, ezért az oldatnak nincsen
szüksége további vízfelvételre, szinte azonnal továbbhaladhat a gyomorból a
vékonybélbe.
500 milliliter víz és
50 gramm
dextróz keverékének ozmotikus nyomása 12,5
bar. Ez a test sejtjeihez viszonyított 4,5 bar nyomáskülönbség nagyjából 3 deciliteres vízfelvétellel kompenzálható a fél liter vízből és 50 gramm dextrózból
készült turmix esetében.
Ilyen csekély mennyiségű folyadék beáramlása
következtében viszont nem fog számottevően
lelassulni a dextrózos oldat gyomron való átjutása, a 8 decisre duzzadt
oldat nem fogja jelentősebb mértékben
leterhelni a gyomrunkat az 5 decishez képest, és 3 deci víz elvonása nem fog minket dehidratálni sem. Pláne
nem egy intenzív edzés után, amin jó eséllyel elfogyaszt az ember 1,5-2 liter vizet 1-1,5 óra
alatt. A
felszívódásuk és utána a véráramban a helyükre szállítódásuk között pedig már
semmi különbség nincs az időfaktort tekintve.
A hab a tortán
Forrás: PPWCHOTT |
Ha pedig
Ugyanis ahogy már olvashattuk, a Vitargo 80%-al gyorsabban halad át a gyomron, de csupán 70%-al hamarabb tölti fel a glikogén raktárakat, mint a dextróz. Ahol pedig elveszíti ezt a 10%-nyi előnyét, az nem más, mint a vékonybél, ahol a poliszacharidos molekulaszerkezetének monoszacharidokra kell szétválnia, hogy azután a vékonybél falán keresztül felszívódhasson a véráramba. Ezzel szemben a dextróz esetében nincsen szükség erre, ugyanis a dextróz színtiszta glükóz, egy monoszacharid, amelyet ebben a formájában a testünk azonnal fel tud használni üzemanyagként (nem úgy, mint mondjuk a fruktózt).
Mit jelent mindez?
Forrás: Nourishing Journey |
Ennek az időkülönbségnek és a gyomorba vonzott víz
mennyiségének csak nagyobb adagok bevétele esetén lenne jelentősége. Viszont jellemzően senki sem fogyaszt több mint 100 gramm
dextrózt, vagy Vitargot egyszerre, de még a nap folyamán elosztva sem. (Igazából 50 grammnál többet nem érdemes az edzés utáni turmixba tenni.)
A mihez tartás végett
Azt meg csupán a viszonyítás miatt mondom el, hogy 50 gramm oldott állapotban
lévő dextróz a bevételtől számított 20
perc alatt már megemeli a vér glükóz szintjét, azaz felszívódva a véráramba
jut. Az edzés után nyitva álló 1-2 órás
anabolikus ablak esetében a 20 perc alatt, vagy annál 70%-al gyorsabban, azaz
6 perc alatt az izmokhoz jutó szénhidrát
között nem lesz hatásfokbeli különbség. A 20 perc alatt leemésztett
dextrózos turmix után egy órával semmilyen nehézségbe nem ütközik elfogyasztani
egy teljes étkezést, még tömegnöveléskor sem.
Puffadás, étvágytalanság
Azon keveseknek pedig, akiknek a gyomra ténylegesen a dextrózt nem bírja, azoknak megfelelő lehet helyette a jó alaposan szétfőzött rizs.
A glikémiás indexe 90, míg a dextróznak 100, azaz közel ugyanolyan gyorsan és drasztikusan emeli meg a vércukor szintet, amire az edzés utáni inzulinfröccs és gyors tápanyaghoz jutás miatt szükség van. Ráadásul csupa nagy – még a Vitargonál is nagyobb – molekulasúlyú keményítőből áll, ha valaki még a fentiek után is a gyomron való áthaladás sebességén és az ozmozitáson aggódna.
A glikémiás indexe 90, míg a dextróznak 100, azaz közel ugyanolyan gyorsan és drasztikusan emeli meg a vércukor szintet, amire az edzés utáni inzulinfröccs és gyors tápanyaghoz jutás miatt szükség van. Ráadásul csupa nagy – még a Vitargonál is nagyobb – molekulasúlyú keményítőből áll, ha valaki még a fentiek után is a gyomron való áthaladás sebességén és az ozmozitáson aggódna.
Ennek ellenére nem
kell száműzni a rizst a nap többi étkezéséből. Ha a keményítő formájában
szénhidrátot tartalmazó rizst hússal és zöldséggel együtt fogyasztjuk, jelentősen lecsökken az étkezés glikémiás
indexe.
Ár-érték arány
Végezetül pedig megemlíteném, hogy a Vitargo nem azért olyan drága, mert a gyártók át akarnak vágni
minket. Valójában igen drága az
előállítási költsége is, ezért kerül ennyibe. Amit pedig a marketing állít
róla az való igaz.
A kérdés csupán annyi, hogy egy átlag terembejárónak, vagy
akár egy amatőr szinten versenyző testépítőnek megér egy átlagos turmix esetében a 14 perccel gyorsabb
glikogéntöltési idő több mint 6 ezer forintos árkülönbséget kilónként?
Egy kiló dextróz ára ugyanis 500 forint körül mozog, míg egy kiló Vitargo
majdnem 7 ezer forintba kerül.
Forrás: Phil Galfond |
A gyakorlati megközelítés, valamin annak fényében, hogy a
Vitargo mindezen előnyét egy 50
gramm szénhidrátot tartalmazó fél literes turmix
esetében 3 deci
víz hozzáadásával lefaraghatjuk, azt
kell mondjam, nem. Az
edzés után 1-2 óráig nyitva álló anabolikus ablakra is tekintettel, az
izomsejtek glikogén visszatöltése szempontjából nincsen
gyakorlati jelentősége annak, hogy az edzés utáni szénhidrátot
dextróz, Vitargo, vagy akár maltodextrin formájában visszük be.
Források: