Időről időre új hóbortok ütik fel fejüket a testépítés és a
fitnesz világában. Némelyikük első ránézésre is teljesen komolytalan, míg mások
abszolút mértékben tudományosan megalapozottnak tűnnek. Phd fokozatú
táplálkozási szakemberek adják hozzá a nevüket, tudományos kutatásokból idéznek
elméleteik alátámasztása céljából, és természetesen minden korábbi módszert
idejét múltnak minősítve hirdetik az új rendszer létjogosultságát. Utóbbiak
közé tartozik az „Intermittent fasting” is, magyar nevén az „Időszakos böjtölés”.
Mi az az időszakos böjtölés?
Az elmélet képviselői nézeteiket különböző tanulmányokkal igazolják, amelyek
szerint az elfogyasztott fehérjeforrásokból az aminosavak sokkal hosszabb időn
át áramlanak a testbe, mint 3 óra (ami az az időintervallum, amely a klasszikus
testépítő táplálkozásban két étkezés között maximum eltelhet).
A témában olvasgatva rengeteg meggyőzőnek tűnő táblázattal találkozhatunk,
amelyek azt mutatják, hogy az egyes forrásokból milyen sebességgel szívódik fel
a fehérje és kerül a véráramba. Ez a sebesség olyan 1,4 g/órától (nyers
tojásfehérje) 8-10 g/óráig terjed (ami pedig a tejsavófehérje izolátum felszívódási
sebessége), általánosságban viszont elmondható, hogy a legtöbb étel
felszívódási sebessége a 3-6 g/óra tartományba esik az egyes szerzők szerint.
Mi ezzel a gond?
Az első, ami zavaró ebben a meghatározásban a túlzott általánosítás. Az emberek
anyagcsere sebessége igen széles spektrumon ingadozik. Ha egyesek 3 g/tskg
szénhidráton szálkásítanak, amíg mások ettől már híznak, akkor igen
valószínűtlen, hogy mindenkiben egy ilyen egzaktul meghatározott sebességgel
kerülnek az aminosavak a vékonybélből a véráramba. De tekintsünk most el ettől,
és az időszakos böjtről való elmélkedésünk során vegyük alapul ezeket az
értékeket.
Forrás: the two-way |
Némi röpke logikázás és számolgatás után szembe találkozhatunk azzal a
problémával, hogy - mondjuk 6 g/órával számolva, csak hogy ne legyünk túl
szigorúak – napi 24*6=144 grammnál több fehérjét szilárd táplálékból egyszerűen
nem tudunk a szervezetünkbe juttatni. De ha a fehérjebevitelünket kizárólag
tejsavófehérje izolátummal(!) fedeznénk, akkor is csak maximum 24*10=240 gramm
fehérjét tudnánk az izmainkhoz eljuttatni egy nap alatt.
Utóbbi mondjuk már nagyjából elegendőnek tűnhet egy 100
kilós sportolónak szálkásításkor is, de mégis ki az, aki kizárólag
táplálékkiegészítőkből fedezi a fehérjebevitelt? Remélhetőleg senki, mert azért
a kiegészítők fogyasztása szilárd táplálék helyett ilyen mennyiségben
viszonylag hamar emésztőrendszeri problémákhoz vezetne.
A 72 kilón túl
Forrás: Tesztoszteron |
Másfelől pedig a legtöbben nem kiegészítőkön élnek, hanem
szilárd táplálékon, sőt az emberek többsége kizárólag edzés után használ
táplálékkiegészítőt, a nap többi részében pedig szilárd táplálékot fogyaszt. A
tudományosan is igazolt, sportolóknak javasolt 2 g/tskg körüli
fehérjebevitellel kalkulálva (azaz ennyire van szüksége egy doppingszereket nem
használó testépítőnek, hogy izomtömegét gyarapítsa) hogyan lehetnek képesek
ezek az emberek túllépni a 144/2=72 kilogrammos testsúlyon?
A titok nyitja
Akik most úgy érzik, hogy valami sántít ezzel az elmélettel kapcsolatban a
fehérjék felszívódási sebességéről, azok jó helyen kapizsgálnak. A dolog nyitja
pedig az, hogy a fehérjék a valóságban koránt sem ilyen szép, egyenletes
sebességgel szívódnak fel.
Egy – az időszakos böjtölés elméletének
alátámasztása céljából Lyle McDonald által publikált – grafikonon is (ami a két
véglet, a tejsavó fehérje és a kazein felszívódási sebességét modellezi) jól
látszik, hogy az elfogyasztott fehérje jelentős része a fogyasztás utáni két
órában szívódik fel. Ez pedig – egyéni adottságoktól és az elfogyasztott
fehérje mennyiségétől függően – bőven több lehet, mint 6, vagy akár 10 g/óra.
Forrás: Body Recomposition |
A dolog hátulütői
Viszont ha egyszerre túl sok fehérjét juttatunk a szervezetünkbe,
akkor könnyen túlléphetjük azt a mennyiséget, amelyet testünk egy adott
időegység alatt hasznosítani tud. Testünk ezen kapacitása ugyanis nem végtelen,
nem képes a teljes napi szükségletet pár óra alatt az egész napi izomépítésre
és sejtregenerációra felhasználni.
Ilyenkor a test a felesleget elégeti, és amennyivel több energiához jut a fehérjeégetésből, annyival kevesebbet fog a testünk zsírkészleteiből (szálkásításkor), vagy a rendelkezésre álló szénhidrátokból (tömegnöveléskor) energianyerésre vagy építkezésre használni. Ez azt jelenti, hogy szálkásításkor kevesebb zsírt fogunk elégetni, illetve tömegnöveléskor a bevitt szénhidrát feleslegként fennmaradó részét zsírként fogjuk elraktározni. Nem beszélve arról, hogy így nem jut el az izmainkhoz a nekik szánt fehérjemennyiség, hanem azt lényegében elpazaroljuk.
Ilyenkor a test a felesleget elégeti, és amennyivel több energiához jut a fehérjeégetésből, annyival kevesebbet fog a testünk zsírkészleteiből (szálkásításkor), vagy a rendelkezésre álló szénhidrátokból (tömegnöveléskor) energianyerésre vagy építkezésre használni. Ez azt jelenti, hogy szálkásításkor kevesebb zsírt fogunk elégetni, illetve tömegnöveléskor a bevitt szénhidrát feleslegként fennmaradó részét zsírként fogjuk elraktározni. Nem beszélve arról, hogy így nem jut el az izmainkhoz a nekik szánt fehérjemennyiség, hanem azt lényegében elpazaroljuk.
Forrás: House of Pain |
Valamint azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az ételek nem
tartózkodnak örökké a vékonybélben. Egy tanulmány szerint a vékonybél
tartalmának 50 %-a körülbelül 3 óra alatt kiürül. Ha ehhez hozzávesszük azt,
hogy a teljes gyomortartalom olyan 5 óra alatt jut át a vékonybélbe, akkor jól
látható, hogy az elfogyasztott ételek fele nagyjából 8 óra alatt eljut a
vastagbélbe. Igaz, vannak enzimek, amelyek valamelyest lassíthatják ezt a
folyamatot, de ez akkor sem fog 16 órán át tartani.
Így viszont hogyan is lenne lehetséges az, hogy mondjuk56
gramm tejfehérje a maga állítólagos 3,5 g/órás
felszívódási sebességével 16 óráig ellássa a szervezetünket aminosavakkal,
amikor az elfogyasztott mennyiség fele már 8 óra után a vastagbélbe kerül?
Ráadásul mindez idő alatt csupán 3 órát tölt a vékonybélben, ahonnan
felszívódhatna.
Így viszont hogyan is lenne lehetséges az, hogy mondjuk
Találós kérdés
Napi 100 grammot fogyasztva nap, mint nap
Forrás: Left Hemispheres |
Maga Lyle McDonald írja a ketogén diétánál, hogy töltésnél 2 óránként 50 gramm szénhidrátot
fogyasztva érhetjük el a legoptimálisabb töltöttséget (napi 2 g/tskg fehérje
fogyasztása mellett). Mindezt 5 szénhidrát megvonásos nap után, totál leürülve,
egy 70 kilós emberre számolva, egy 24 órás periódusban.
Akkor mondjuk 5 g/tskg-al számolva, ami350 g
CH jelen estben, 8 óra alatt vajon optimális glikogéntöltést érhetünk el egy 16
órás szénhidrát megvonás után? Ha 5 napi teljes megvonás után két óránként 50
grammot érdemes fogyasztani, akkor csupán 16 óra után mi értelme leerőltetni a
torkunkon 2 óránként átlag 87 g-ot egy 8 órás periódusban?
Akkor mondjuk 5 g/tskg-al számolva, ami
Ha valaki 5 napig nem eszik szénhidrátot, ahogyan az a
ketogén diétában elő van írva, akkor a lehető legjobban lemeríti a glikogén
raktárait, de annál mindenképpen jobban, mintha csak 16 óráig nem enne. Ez
minden különösebb tudományos elemzés nélkül egyértelmű. Na, mármost.
Ha a teljesen lemerült glikogénraktárak visszatöltéséhez 2 óránként50 gramm szénhidrátot
érdemes fogyasztani az első 24 órában egy 70 kilós embernek, mert ennyit képes
felvenni ebben az elosztásban az izomzat gond nélkül, akkor nyilvánvaló, hogy a
nem teljesen leürült izomzat jó esetben is maximum ugyanennyi szénhidrátot tud
felvenni 2 óránként. (És ez a jobbik eset, mert itt nem számoltunk a ketogén
diétában alkalmazott lemerítő edzés utáni túlkompenzálással és az egyéb hormonális
hatásokkal.) Ez 8 óra alatt 200
gramm szénhidrát, szemben a 350 grammal, amire egy 70
kilós embernek átlagban szüksége van a tömegnöveléshez.
Ha a teljesen lemerült glikogénraktárak visszatöltéséhez 2 óránként
Szemléltetés
Forrás: Drjoanna |
A legtöbb sportoló naponta elfogyaszt olyan 4-5 liter vizet. Szükség is
van rá, de még akkor is, ha valaki nem sportol. Ez a napi adag nem okoz
problémát. Viszont ha mondjuk negyed óra alatt kéne ezt meginni, akkor egy
kicsit bajban lennénk.
Így működnek a sejtek is. Egy nap alatt elég sok glükózt fel tudnak venni és elég sokat el is használnak a különböző folyamatokhoz. De nem tudják az egész napi mennyiséget felvenni mondjuk másfél óra alatt, de még csak 8 óra alatt sem, főleg ha valaki tömeget növel. Csak ellentétben velünk, akik fogjuk, és nem isszuk meg a vizet, ha nem fér belénk, tehát az üvegben tároljuk, a felszívódott és glükózzá alakult szénhidrátot már nem tudja a test visszarakni a vékonybélbe addig, amíg szükség nem lesz rá. Mivel pedig a véráramban nem maradhat, szépen megy a zsírraktárakba.
Így működnek a sejtek is. Egy nap alatt elég sok glükózt fel tudnak venni és elég sokat el is használnak a különböző folyamatokhoz. De nem tudják az egész napi mennyiséget felvenni mondjuk másfél óra alatt, de még csak 8 óra alatt sem, főleg ha valaki tömeget növel. Csak ellentétben velünk, akik fogjuk, és nem isszuk meg a vizet, ha nem fér belénk, tehát az üvegben tároljuk, a felszívódott és glükózzá alakult szénhidrátot már nem tudja a test visszarakni a vékonybélbe addig, amíg szükség nem lesz rá. Mivel pedig a véráramban nem maradhat, szépen megy a zsírraktárakba.
Szálkásítás, tömegnövelés
Ez a tény a fehérjékről szóló okfejtés nélkül is egyértelműsíti, hogy az
időszakos böjtölés tömegnövelésre teljesen alkalmatlan. Már csak azon
gyakorlati probléma okán is, hogy egy hard gainernek (az a személy, akinek
gyors az anyagcseréje, és nehezen hízik) a napi mennyiséget fizikai képtelenség
egy 8 órás intervallumban lenyomnia a torkán, hiszen néha még 16 óra alatt is
nehéz. (Nem beszélve arról, hogy nem feltétlenül tartom egészségesnek, hogy
egyszerre rengeteg szénhidrátot legyűrve a torkunkon rendesen megdobjuk az
inzulin szintet és túlterheljük az emésztőrendszert napi jelleggel.)
Forrás: http://www.askfitnesscoach.com/ |
A fentebbi, fehérjékről szóló okfejtésből pedig az is
tisztán látszik, hogy szálkásításhoz sem ez a legoptimálisabb étkezési rendszer,
hiszen a már vázolt okok miatt kénytelenek lennénk némi szükségtelen
izomveszteséggel kalkulálni, ami sokkal jobban minimalizálható egy jól
felosztott étkezési szisztémával.
Böjtölés és az evolúció
Ami még érvként szokott elhangzani az időszakos böjt
híveinek a szájából, az az evolúció. Azt mondják ugyanis, hogy őseink sem
tudtak 3 óránként táplálkozni, sőt, sokkal inkább ez a fajta étkezési stílus
volt jellemző rájuk, mégsem élték fel az izomzatukat. Nos, vizsgáljuk meg ezt a
kérdést attól eltekintve, hogy távoli őseink maximum 35 évet éltek, és akár egy
szimpla megfázás is elvihette őket orvosok és gyógyszerek híján. (Tehát nem
valószínű, hogy a legokosabb ötlet mindenben őket utánozni.)
Forrás: http://wolfevolution.webs.com/ |
A testünknek egyáltalán nem az a célja, hogy minden áron
izmot építsen, hogy lehetőleg nyugalmi állapotban is több energiát fogyasszon. Sokkal
inkább a lehető legkevesebb izommal és némi zsírtartalékkal próbál
funkcionálni, hiszen így működik a legenergiatakarékosabban amellett, hogy
tartalék energiaforrások is elérhető közelségben, azaz a testünkön vannak. Ez
persze nem azt jelenti, hogy az izmainkat mindegyszálig elkatabolizáljuk egy
16, vagy akár valamivel hosszabb böjtölés/éhezés során. Természetesen van egy
élettanilag szükséges minimum, amit mindenképpen megpróbál megőrizni a testünk,
és persze valamennyi vissza is épül belőlük a táplálkozási szakasz folyamán, de
ez egyáltalán nem az a szintű izomzat, amiért erőfeszítéseket teszünk az
edzőteremben hétről hétre.
Összegzés
Forrás: Leangains |
Sokkal inkább csak ügyes szemfényvesztés. Hiszen ha fogunk egy átlagembert, aki egészségtelen ételeken él, aztán kicseréljük a kajáit tiszta alapanyagokra, és megetetjük vele bármilyen rendszerben, meg elzavarjuk edzeni, drámai lesz a változás. Viszont ez a változás egyáltalán nem a legtöbb, amit ezekből az alanyokból ki lehetett volna hozni egy jobban megkomponált étkezési szisztémával. Másfelől pedig azt se felejtsük el, hogy talán már mindannyian láttunk olyanokat, akik szinte semmivel sem törődve, teljesen átlagember módjára táplálkoznak, mégis izmosak és szálkásak. Ahogy természetesen vannak olyanok is, akik minden igyekezetük ellenére, a legnagyobb odafigyelés mellett is nehezen produkálnak eredményeket. Genetika.
Emellett pedig azt sem állítom, hogy teljesen rá kell
görcsölni a 3 óránkénti evésre, és hogyha véletlenül 4, netalántán 5 óra telik
el két étkezés között, vagy összecsúszik két kaja, akkor összedől a világ. Sőt,
lehet, hogy valakinek ez így is működik, egy kicsit kevesebb étkezéssel és
nagyobb időközökkel, vagy legalábbis nem tapasztal olyan szignifikáns
különbséget a gyakoribb étkezéshez képest, hogy mindenáron ragaszkodnia kelljen
ahhoz. Egyéne válogatja. Az viszont egészen biztos, hogy a 8 órába sűrített
táplálkozás és a 16 órás böjtölés igencsak messze van attól, hogy a lehető
legtöbbet hozzuk ki a táplálkozásunkból. Ahogyan abban is biztosak lehetünk,
hogy azzal tesszük a legtöbbet a fejlődésünk érdekében, ha a napi
kajamennyiséget rendesen és tudatosan felosztjuk.
Konklúzió
Forrás: Changing Journalism |
A tudatos táplálkozás túlzottan komplex dolog ahhoz, hogy 8
órában letudjuk 3 étkezésben. Elég, ha csak olyan, majdnem mindenki által jól
ismert dolgokra utalok, minthogy reggel nem jó az inzulinérzékenységünk, vagy
hogy lefekvés előtt érdemesebb csupán fehérjeforrásokat fogyasztanunk, mert a
zsírok és a szénhidrátok kedvezőtlenül hatnak az alvás közbeni növekedési
hormon termelésre. Ha a lehető legtöbbet akarjuk kihozni magunkból az
adottságainkhoz mérten, akkor érdemes egy sokkal komplexebb étkezési rendszerrel
próbálkoznunk, és a pontosan kiszámolt kalóriamennyiséget a makrotápanyagok
megfelelő aránya mellett arányosan elosztva, valamint a kiemelt időpontokra
időzítve elfogyasztanunk.
Források:
What Are Good Sources of Protein? - Speed of Digestion Part 2
Gastrointestinal Transit: How Long Does It Take?
Research Review: An In-Depth Look Into Carbing Up On The Cyclical Ketogenic Diet With Lyle McdonaldGastrointestinal Transit: How Long Does It Take?